De Gruyter's gevelbetegelingenDeze blauw betegelde winkelpuien kwamen ook voor in de Staatsliedenbuurt in het v/m stadsdeel Westerpark (nu deel van SD-West):
 -   Groen van Prinstererstraat 60, 1051 EN, hoek Van Hogendorpstraat (GvP60)
 -   van Limburg Stirumplein 4, 1051 BE (vLS4)

Ten onrechte werd wel gedacht dat de letters van "De Gruijter"-winkels van "kostbaar" metaal waren, omdat ze goudkleurig glansden. De huisstijl van De Gruyter schreef echter voor dat de gevel bekleed was met blauw geglazuurde tegels waarin de lettervormen als reliŽftegels waren aangebracht met goudglanzend glazuur. Varianten daarop kwamen vroeger ook wel voor bij de filiaalbedrijven van A.Heijn en J.Zijlstra, maar voorzover bekend niet in Amsterdam.

Meer over deze gevelbetegelingen vindt u op de website van de Vrienden van het Nederlands TegelMuseum (NTM): AH (1782ET), Zijlstra (2101HD), & complete "P. De Gruyter"s met postcodes 1051EN, 1621KX, 2562AH, 3026AC, 4811VB, 5041DP, 6522AV. Er zijn meer betegelde winkelpuien bekend, maar daar zijn de originele letters helaas ook al gevandaliseerd.

Vermakelijk was om een gerucht te horen uit de tijd van krakers en stadsvernieuwing in de Staatsliedenbuurt: toen de inmiddels gesloten winkel van De Gruyter aan het "Stirumplein" leeg stond en gevandaliseerd werd was er iemand die zich "de gouden letters" toe-eigende en ermee vandoor ging.... Feitelijk zijn de lettertegels toen stukgeslagen, zodat een min-of-meer vlak betegelde gevel overbleef.

Toen, na jaren, de rust in "de Staats" was teruggekeerd volgde nog eens een renovatie van het pand vLS4 door Woningbedrijf Patrimonium/Rochdale. Daarbij werd ongeveer in de stijl van vroeger de tekst opnieuw aangebracht op de gevel, maar nu inderdaad als opliggende metalen letters die de beschadigingen keurig afdekken. Op GvP60 was de gevelbetegeling gelukkig niet gevandaliseerd, maar werd om de toenmalige nieuwe winkeleigenaar te gerieven door woningbedrijf Zomers Buiten de naam van zijn zaak "SAFA" stijlvol op de hoek aangebracht om de originele lettertegels te ontzien.

In een artikel uit de hooggewaardeerde buurtkrant "De Staatskrant" van november 2006 werd het gerucht aangehaald.

Terug naar de gevelreclames startpagina