Reclameschilder Taverne.

 

Geschilderde reclame

In 2006 werd de WHGA benaderd door Mondie, de dochter van reclameschilder Taverne. Zij had ongeveer 25 foto's die haar vader van zijn werk had laten maken gedigitaliseerd, en dacht terecht dat de WHGA daar interesse in zou hebben. Taverne woonde vroeger op Marnixstraat 200B-II en bij de volkstelling van 1947 werd daar Anna Taverne-Hilkers (geboren op 20-7-1881) geregistreerd, maar voor medio 1927 woonde er vermoedelijk iemand anders. Hij monteerde een reclamebordje op de huisdeur volgens de ongedateerde afbeelding in de steeds uitgebreidere Beeldbank van het Stadsarchief op foto 010009007870; Mondie dacht dat deze foto uit 1956 was, maar de WHGA vermoed een oudere versie dan de WHGA ooit fotografeerde. Het leesbare telefoonnummer was 39174. In 1957 verhuisde de familie Taverne naar een ander adres.

Reclameschilder Arnold Taverne had ook reclame voor zijn bedrijf op de muur in het straatje ernaast geschilderd: die heeft de WHGA in 1999 en 2004 nog gezien voordat die door graffity-vandalen steeds onzichtbaarder werd gemaakt: iets als "letter-, reclame en huisschilder" en "hier bellen" met die geel-met-rode pijl om het hoekje naar de bel was schitterend bedacht. De WHGA zoekt nog een foto waar ook die schuine reclame(letterschilder-)tekst op staat want wij hebben īm helaas niet beter dan hieronder !

                                                                                               

Het pand werd omstreeks 2005 eigendom van Woningbouwcorporatie Ymere die grootse sloop- en nieuwbouwplannen presenteerde voor deze blokken woningen bij de Groenmarkt. De VVAB ageerde hiertegen op 3 april 2006, o.a. met als argument dat de bebouwing een relatie heeft met de voormalige functie als groentenmarkt. Door de gepresenteerde plannen zouden ook een aantal andere geschilderde teksten kunnen verdwijnen die ook nog verwezen naar die functie. Het is best mogelijk dat Taverne die teksten daar ook geschilderd heeft!

Al snel werd de hele zijgevel ruw gereinigd van graffiti waardoor ook de historische reclametekst van Taverne vrijwel geheel verdween: cultuurbarbarij !
En medio 2006 werden de volgende historische teksten, vermoedelijk in opdracht van Ymere, wit overgeschilderd:
Op 200A en 200, bij de Groenmarktkade: "..J.Schouten...HOC..." en "Aard,groenten& fruithal".
Op 214 (nu huisnr.236 of 238), aan de Marnixstraat: "en gros" en "Rijwielonderdeelen" en "Centraal magazijn" en "Tel.37125". Het zal de WHGA moeite kosten om deze domme overschildering ongedaan te maken.

Hoewel inmiddels de sloop sinds 2013 deels van de baan is en het blok als monument gerestaureerd zal worden, had de gecontracteerde architect Kees Doornenbal (Rappange & Partners), mogelijk door onwetendheid, geen oog voor deze historisch belangwekkende geschilderde reclame. Daarbij negerend dat de WHGA deze reclame, mede gestimuleerd door Bureau Monumenten, al in 2002 in de stedelijke gevelreclame- inventarisatie had opgenomen, waar een zekere mate van bescherming uit zou moeten volgen !
Inmiddels hebben medio 2016 de nieuwe eigenaar Aurelio en hun architect Hans Vlaardingerbroek historische betrokkenheid getoond waardoor de weg naar behoud alsnog is ingeslagen.
                               

Een ander adres waar Taverne direct op de muur schilderde was Oudeschans 30. De firma "Rembrandt prentbriefkaarten" werd links boven de ingang geflankeerd door een aanzicht van de schilder Rembrandt en rechts door een wapenschild met de drie Andreaskruisen (zie foto 010009003643 in de Beeldbank). Helemaal boven aan de gevel zat een bord dat snel verdween toen het bedrijf daar stopte. Helaas was restaureren omstreeks 1980 nog niet gebruikelijk, en omdat het historische aspect nog niet herkend werd: er werd met zwart over de muurreclames heen geschilderd. Maar misschien kan de WHGA deze historische reclame ooit nog tevoorschijn halen.

Op de hoek van de Bos-en-Lommerweg 152 met de Admiraal de Ruyterweg zat schoenenzaak Matto, die ook schoenreparaties aannam. Taverne schilderde dat op de latei boven de deur op de hoek. Het pand is er nog maar Matto is verdwenen.

Een pand wat door nieuwbouw is vervangen is Jacob van Lennepkade 286 waar Taverne op de lateibalk schilderde: "Chem.wasscherij en stoomververij Kwieker", "Tel.80120". Bovendien "costuum, mantel of regenjas auricheeren" wat Hfl.1,95 kostte en omstreeks 1933 beter was dan stomen. Dat schilderde hij dus ook op de bestelbakfiets, en hij calligrafeerde de prijskaart. Taverne werd vrijwel altijd gefotografeerd in regenjas, en het was crisis dus misschien kreeg hij betaald in natura ....

Reclameborden                    

Bij bestudering van de Taverne-foto's bleek dat we (helaas) weinig van zijn werk herkenden. Dat zal dus inmiddels verloren gegaan zijn, hoewel het natuurlijk altijd mogelijk is dat er op de zolder of in de kelder van een (voormalige) winkel nog zo'n reclamebord op ontdekking wacht. Het bord voor "Vita diepvries" en "Wilco conserven" was misschien bedoeld voor op een vrachtwagen, maar we weten niet waar dat bedrijf gevestigd was, misschien nabij de Groenmarkt ? De WHGA wacht uw tips gespannen af !

Ook op de Admiraal de Ruyterweg zat slagerij Dekkers op nr.221, op de hoek met de Roelantstraat. Om het tweede raam vanaf de hoek te blinderen maakte hij een bord met een koe. Later schilderde de opvolger zijn eigen naam eroverheen, maar anno 2011 is ook slager ÷zalp ermee opgehouden en is het bord helaas verdwenen. Op Google Street View van augustus 2009 was het in ieder geval tot 27 april 2014 nog zichtbaar.

Andere geschilderde reclame                               

Helaas zijn vermoedelijk nergens meer markiezen in het openbaar te vinden die ooit door Taverne beschilderd zijn. Echte middenstandspoŽzie was: "Wees niet dom, koopt bij Blom" die Taverne schilderde op het zonnescherm van Blom, vermoedelijk een lingeriezaak op de hoek van het Legmeerplein met de Weissenbruchstraat, maar als u dat exact weet vernemen we dat graag van u. Echter: de huidige gevel daar lijkt niet geheel op onze foto. En pas sinds alles en iedereen op het internet wordt gezet luidt deze universele slagzin "Wees niet dom, koop bij ....dotcom".

Het is goed mogelijk dat voor of in 1945 Taverne ook de verhuiskarren beschilderde van de firma R.A.P. (Gebr. van Dam, Marnixstraat 226). Vele jaren later beschilderde hij de dakreclameborden voor de bestelwagen van Garage Wiegbrug (2e Kostverlorenkade 25): "grote sortering occasions met 3 maanden garantie, superbenzine 15 ct per liter, reparaties aan alle merken". Het garagebedrijf bestaat anno 2016 nog, maar wel met een andere eigenaar inmiddels.

Overigens is de WHGA erg terughoudend waar het restaureren van niet-spijkervaste objecten zoals borden of markiezen betreft.

Aanvullingen:
Mogelijk heeft u meer informatie over de reclameschilderingen van Taverne dan de WHGA weet.
Uw tip is uiteraard welkom bij de WHGA!

 

Home.